„Ruský film v škole“ v školách na Slovensku

06.11.2023 / Aktuality » Kultúra

 

Zväz Rusov v Košiciach už 20 rokov organizuje na Slovensku podujatie „Ruský film“. Podujatie „Ruský film“ sa zrodilo pre dospelé publikum, no postupom času sa záujem o akciu vznikol a zaujal aj deti. Toto podujatie spája učiteľov ruského jazyka a ich študentov, pomáha im zoznámiť sa s ruskou kultúrou, naučiť sa ruský jazyk a ukázať svoje tvorivé schopnosti. Žiaci si spravidla pod vedením lektorov ruského jazyka pozrú odporúčaný film, naučia sa nové slovíčka, odpovedia na kvízové otázky, nakreslia obľúbené postavičky či scénky z filmu a prihlásia svoje kresby do výtvarnej súťaže. Výstava najlepších kresieb sa koná vo výstavnej sieni ZŠ na Drabovej ulici 3 v Košiciach. Do podujatia sa každoročne zapája viac ako 30 škôl na Slovensku. V priebehu rokov deti sledovali ruské filmy „No, počkaj!“, „Muzikanti z Brém“, „Mačka Leopold“, „Belka a Strelka – hviezdne psy“, „Sivý krk“, „Kvietok – Sedem- farebný, „Maličký a Karlson“, „Vovka v ríši divov“, „Cínový vojačik“, „Bobik na návšteve u Barbosa“, „Čeburaška a krokodíl Gena“ a mnohé ďalšie. Tento rok sme zorganizovali podujatie od 1. októbra do 1. novembra a jeho účastníkov sme pozvali pozrieť si nový film o Čeburaška. Čeburaška je symbolom Medzinárodného festivalu mládeže a študentstva v Soči /1.-7.3.2024/.
Žiaci z krúžku Máša a Medveď /ZŠ Drábova 3, Košice/ vyzdobili drevené domčeky, „postavili“ z nich mestečko a usadili v ňom veľkú rodinu Čeburaškov. Podujatie sa ukázalo ako zábavné a zaujímavé, všetkým sa to páčilo: deťom aj Čeburaškám!
Natalia Dostovalova, predsedníčka Zväzu Rusov v Košiciach,
organizátor podujatia „Ruský film“.

Ruský film v škole v Bidovciach

Žiaci našej školy sa už tradične zúčastňujú podujatia „Ruský film v škole“, ktoré sa koná už 20. krát. Tento rok sme si pozreli roztomilý film „Čeburaška“ režiséra Dmitrija Djačenka o zvierati s dlhými ušami menom Čeburaška. Tento malý hrdina je v Rusku známy a obľúbený a zamilovali si ho aj naši študenti.
Chlapci a dievčatá sledovali film, naučili sa zábavnú pieseň „Narodeniny“ a potom hádali hádanky a kreslili scény, ktoré sa im páčili. Porota v zložení Mgr. Vegová, Mgr. Verebová a Mgr. Frištiková vybral tie najkrajšie spomedzi 63 prác.
1. miesto obsadila Emília Mašlejová z VIII.A, 2. miesto Nikola Šamová z IX.B a 3. miesto Gabriela Petrilová z VIII.A. Čestné uznanie poroty získali Laura Soľaničová z IX.B a Ema Mlynárová z VIII.A.
Mladí umelci dostali krásne diplomy. Spoločne so žiakmi sme urobili krásnu výstavu kresieb. Chcela by som poznamenať veľký záujem žiakov o túto akciu.

Mgr. Danka Frištiková, účiteľka ruského jazyka
Základná škola s materskou školou Bidovce 209, 044 45 Košice – okolie

 

„Ruský film v škole“ 2023

“Rozprávka by sa nikdy nemala skončiť, aj keď je detstvo preč,
ale my všetci sme už dospelí a svet je iný, aj obloha je iná a nič sa nedá vrátiť…“

Žiaci našej školy, ktorí študujú ruštinu ako druhý cudzí jazyk, sa už tradične v tomto školskom roku aktívne zúčastňujú 20. ročníka súťaže „Ruský film v škole“. Všetci s veľkým potešením sme pozerali rodinný komediálny film „Čeburaška“, v ktorom Čeburaška nie je hračka, ale je skutočný, ktorú priniesol hurikán spolu s pomarančovým dažďom zo vzdialenej krajiny. Školáci sa spolu s malým hrdinom stali účastníkmi úžasných dobrodružstiev, spoznali nových priateľov, stretli starého záhradníka Genu a jeho vnuka Grišu, ktorý dlho nerozprával.

Potom sme mali tvorivú dielňu, ktorej súčasťou bolo kreslenie a kvíz. Žiaci zaspievali aj svoju obľúbenú pieseň „Deň narodenín“.
V dňoch 20. až 27. októbra sa na škole konala výstava najlepších kresieb žiakov zo snímok k filmu o Čeburaške, ktorý bude v roku 2024 symbolom Medzinárodného festivalu mládeže a študentstva v Soči.
Študenti vymysleli pre svoje kresby aj zaujímavé názvy:
„Čeburaška je moja nová kamarátka“, „Čeburaška je záhradník v pomarančovom sade“, „Čeburaška je žonglér s pomarančmi“, „Čeburaška je symbolom Medzinárodného festivalu ml ádeže a študentstva v Soči“, „Výlet na Vianoce s Čeburaškom“, „Pomaranč je dar od Čeburaški“…
“Človek, ktorý verí v rozprávku, v nej jedného dňa skončí, pretože má srdce”…

Marta Jančiková, učiteľka ruského jazyka a literatúry
Základná škola Kamenica nad Cirochou

Čeburaška v Michalovciach
Podujatie „Ruský film“ je na našej škole veľmi obľúbené. Tento rok si film o novom Čeburaške prišlo pozrieť 240 študentov! Film je veľmi pestrý, poučný a zábavný! Do výtvarnej súťaže bolo zaslaných 77 kresieb, z ktorých 18 získalo vysoké hodnotenie – diplom.
Anna Kaputova, učiteľka ruského jazyka ZŠ T.J. Moussona 4, Michalovce

Čeburaška
Obľúbeného v Rusku chlpáčika, Čeburašku, vymyslel spisovateľ Eduard Uspenský v roku 1966. Čeburaška je malé zábavné zviera s veľkými ušami a roztomilými očami. Čeburaška je veľmi milý a dojímavý a jeho najväčším snom je nájsť skutočných priateľov. Jedného kamaráta už má – krokodíla Genu. Vždy sú pripravení pomôcť si, spolu sú nerozluční. Čeburaška miluje pomaranče a zábavné dobrodružstvá, je vždy pozitívny a každého rozveselí.
O Čeburaške vieme aj také fakty, že okrem pomarančov miluje aj hubovú polievku. Karikatúra o Čeburaške bola vytvorená v štúdiu Soyuzmultfilm. Je tiež známe, že Čeburaška je veľmi populárny nielen v Rusku, ale aj v Japonsku. Na počesť Čeburašky bol otvorený pamätník v Nižnom Novgorode.
1. januára 2023 bol uvedený do kín nový film „Čeburaška“, ktorý sme si na našej škole pozreli so študentmi ruského jazyka a okamžite sme si ho zamilovali! Pozrite sa na dojemné kresby našich študentov!

Mgr. Slavka Šoltysová, učiteľka RJ,
ZŠ Ľudovíta Fullu, Maurerova 21, Košice