Festival ruskej piesne v Trenčianskych Tepliciach. Fotoalbum: deň 1

22.10.2017 / Aktuality » Fotoalbum

Tento víkend sa v malom kúpeľnom mestečku Teplice Trenčianske zhromaždili účastníci a hosťa festivalu “Ruská pieseň nad Dunajom”, aby spolu vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru sviatku ruskej piesne, ruského jazyka a kultúry. Finalisti festivalu – sólisti a skupiny z rôznych oblastí Slovenska: z Košíc, Sobraniec a Sniny, z Pezinku, Nitry a Brezna, z Popradu, Martina Čadce, Žiliny a Bratislavy sa zúčastnili záverečného gala koncertu, ktorý sa konal v koncertnej sále Kursalonu, kde mali možnosť spievať na jednom pódiu s vynikajúcou vokálnou skupinou z Petrohradu “Konevets kvartetom” .
.

dsc_3179

Pre tích, ktorí počuli vystúpenie kapely, možno bude zaujímavé sa dozvedieť viac o kolektíve a jeho tvorbe. Tu je odkaz na rozhovor v rádiu Vera s umeleckým vedúcim tímu – Igorom Dmitrievym, v ktorom sa hovorí o histórii súboru, tradíciách ruského kostolného spevu, o tom, prečo kapela, ktorá je veľmi populárna v zahraničí je tak malo známa v Rusku:  слушать рдиоэфир “Светлый вечер” с Игорем Дмитриевым и Дмитрием Верховским.

Ohlasy účastníkov na 7. ročník festivalu ruskej piesni

…”Cпасибо! За яркие впечатления! Интересные новые знакомства и радостные встречи со старыми друзьями! Я под огромным впечатлением. Обязательно поеду и в следующем году. Надеюсь поучаствовать в программе. :)” , –  napísala Galina Megly zo Žiliny.

…”Galakoncert finalistov Ruskej piesne nad Dunajom v Trenčianskych Tepliciach 2017 – bola to krásna, zaujímavá a výnimočná akcia. Počas dvoch dní sme mali možnosť vypočuť si piesne v podaní detí, strednej generácie a tiež seniorov. Nezabudnuteľné pre všetkých určite bude stretnutie s  «Коневец-квартет»  v spoločnej piesni «Конь».
Pre mňa, ako nevidiaceho hudobníka a speváka, bol najúžasnejší potlesk v rytme piesní, ktoré sme hrali ako sprievodná skupina BLINDMAN, spolu s Marekom Botevom. /Milan Kvietok, Brezno/

…”Ešte raz Vám ďakujem, spolu so svojimi žiakmi, za príjemné chvíle, ktoré sme zažili  počas festivalu Ruská pieseň nad Dunajom. Ďakujeme za možno zúčastniť sa,  za výbornú organizáciu aj za umelecký zážitok, ktorý sme si priniesli domov. Vďaka aj za ďakovný list, ktorý ste nám poslali.
Zo srdca Vám želám, aby ste aj naďalej boli šíriteľmi pravých hodnôt a krásy.
S vďakou Ľudmila Dzurňáková –. sr. Ivana, pedagóg ZŠ Haniska pri Košiciach.”

ps. Posielam aj poďakovanie mojej žiačky:

“Na festival Ruská pieseň nad Dunajom som sa veľmi tešila, pretože zbožňujem spev a vystupovanie. Ruský jazyk zatiaľ neovládam, tak som mala kúsok obavy z toho, či budem rozumieť, ak mi niekto niečo povie po rusky. Bola som však milo prekvapená, že mnoho slov som porozumela. Na festivale sa mi veľmi páčilo, spoznala som nových kamarátov, zistila som, že Rusi sú veľmi milí ľudia a že ruština je nádherný jazyk, ktorý sa chcem určite naučiť. Takisto som mala možnosť počuť spievať naozajstných ruských umelcov. Ďakujem za možnosť zúčastniť sa tohto festivalu, a ak bude príležitosť, o rok sa prihlásim znova, aby som si túto fantastickú atmosféru mohla znova zopakovať. Už teraz sa veľmi teším,” —  Katarína Kačmariková, 9r., ZŠ Haniska pri Košiciach.

 

…”Boli sme veľmi milo prekvapení super atmosférou na festivale, nadviazali sme nové priateľstvá a nové kontakty. Veľkým prínosom bolo, že celý festival bol moderovaný v ruskom jazyku, a taktiež že aj neformálne komunikácie boli v ruskom jazyku, teda študentky si mohli v praxi precvičiť svoje komunikačné schopnosti. Boli sme veľmi potešení pohostinnosťou a naozaj starostlivým prístupom zo strany organizátorov (hostiteľov). Festival v nás vzbudil väčšiu hrdosť na nádherné ruské dedičstvo v podobe nádherných piesní rôznych žánrov. Festival vzbudil v študentkách ešte väčší záujem o ruský jazyk, kultúru a tradície. Ešte raz za všetko ďakujeme, verím že sa ešte niekedy uvidíme. /Mgr. Matúš Jankaj, Css Snina/

…”Dobrý večer, spevácky zbor Animatus Vám ešte raz veľmi pekne ďakuje za príjemnú skúsenosť, ktorú sme získali na Festivale ruskej piesne nad Dunajom. Vôbec sme nevedeli a nemali ani predstavu ako sa to organizuje. Boli sme príjemne prekvapení, že mladá generácia sa angažuje v ruských piesňach na Slovensku, to je veľmi pozitívne, pretože hudba a pieseň spája národy a národnosti. Pre náš zbor osobitne to bola dobrá skúsenosť a veľmi nás potešil aplaus od obecenstva v piatok po našom vystúpení, dokonca aj od skvelých umelcov z Konevecu. /Ján Bíž, Pezinok/

FOTOalbum:Festival “Ruská pieseň nad Dunajom” Deň 1:
FOTOalbum:Festival “Ruská pieseň nad Dunajom” Deň 2