Finále celoštátnej sútaže v prednese poézie a prózy Ruske slovo-2017

02.04.2017 / Aktuality » Fotoalbum

V Košiciach sa 31. marca konal 11. ročník celoštátnej súťaže v prednese poézie a prózy, hraného slova a spevu v ruskom jazyku pod názvom Ruské slovo. Účastníkmi tohto podujatia sú žiaci základných a stredných škôl vo veku od 6 do 20 rokov. Organizátormi súťaže sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, Veľvyslanectvom Ruskej federácie v Slovenskej republike a Ruským centrom vedy a kultúry v Bratislave.

Súťaž sa koná každý rok, pričom organizátori vždy vyhlasujú novú tému. V tomto roku sa témou stali slová z piesne „Škoľnyje gody čudesnyje…“ (Školské roky čarovné). Súťažilo sa v štyroch nomináciách – prednes poézie, prednes prózy, spev ruskej piesne sólový a v podaní hudobných skupín – a v rôznych vekových kategóriách.

Pred celoštátnym kolom sa konali krajské kolá, ktorých sa zúčastnilo viac ako 300 žiakov. S prípravou na vystúpenia im pomáhalo cez 100 učiteľov ruštiny z Košíc, Michaloviec, Popradu a Bratislavy. Do celoslovenského kola sa prebojovalo 140 účastníkov zo 48 škôl. Zahraničným hosťami súťaže boli žiaci a pedagógovia Užgorodskej školy č. 3 zo Zakarpatska.

Porota vybrala najlepších finalistov, ktorí na záver podujatia mali možnosť predviesť svoj talent na galakoncerte.

Vďaka organizátorom súťaže, Zväzu Rusov v Košiciach, Košickému centru voľného času Domino  sa celé podujatie nieslo v tvorivej atmosfére a stalo sa skutočným sviatkom ruského slova.
Zdroj.

Gratulujeme víťazom, ich učiteľom a rodičom. Výsledkovú listinu publikujem v tomto článku.