Do Ruska – pre zdravie!

21.12.2019 / Aktuality » Rusko

O možnostiach fyzioterapeutickej liečby v sanatóriách Ruska, o novom federálnom projekte Ministerstva zdravotníctva Ruska v rozhovore s Anatolijom Fesyunom, úradujúcim riaditeľom Národného lekárskeho výskumného centra pre rehabilitáciu a balneológiu Ministerstva zdravotníctva Ruska.

V roku 2019 bol v Rusku spustený federálny projekt „Rozvoj exportu zdravotníckych služieb“ Ministerstva zdravotníctva Ruska.  Ako sa venujete medzinárodnej spolupráci vo vašej lekárskej organizácii?

– Rozvoj medzinárodnej spolupráce je jednou z dôležitých priorít našej inštitúcie. V roku 2019 sa uskutočnili obchodné stretnutia so zástupcami zahraničných lekárskych organizácií s cieľom prediskutovať otázky medzinárodnej spolupráce.

27. júla 2019 člen správnej rady Generálneho zhromaždenia Svetovej zubnej federácie FDI pre verejné zdravie, profesor Eduardo Cavalle (Miláno) a prezident Svetovej federácie hydroterapie a klimatoterapie (FEMTEC), profesor Umberto Solimene (Miláno) uskutočnil pracovnú návštevu. Počas pracovného stretnutia sa diskutovalo o otázkach medzinárodnej vedeckej spolupráce, v rámci ktorej sa plánuje vykonávať spoločný vedecký výskum, organizovať stáže pre mladých vedcov a zamestnancov ruského ministerstva zdravotníctva v Taliansku.

Samostatnou témou stretnutia bola diskusia o organizácii exportu zdravotníckych služieb Národného centra lekárskeho výskumu pre rehabilitáciu a balneológiu pre talianskych občanov. Eduardo Cavalle podporil túto myšlienku a uviedol potrebu spoločnej práce týmto smerom. Profesor Eduardo Cavalla dostal unikátne moderné vybavenie od Vedeckej inštitúcie Ministerstva zdravotníctva Ruska, ktoré sa používa na diagnostiku a liečebnú rehabilitáciu pacientov podľa neurologických, kardiologických a ortopedických profilov.

V októbri 2019 navštívila zahraničná delegácia (neurológovia, ortopédi, terapeuti z Bulharska, Kuvajtu, Jordánska, Filipín, Španielska, Ukrajiny, Uzbekistanu, Mjanmarska) Národné centrum lekárskeho výskumu pre rehabilitáciu a balneológiu Ministerstva zdravotníctva Ruska, aby sa oboznámili s najnovšími metódami liečby a rehabilitácie.

Naši zamestnanci absolvujú zahraničné služobné cesty, aby nadviazali medzinárodnú spoluprácu a uzavreli dohody s poprednými svetovými zdravotníckymi zariadeniami. V októbri až novembri 2019 sa uskutočnili stretnutia so zástupcami Milánskej univerzity (Taliansko), Padovskej univerzity (Taliansko), klinického komplexu Charite (Nemecko), na základe ktorých sa dohodlo o podpise dohôd o medzinárodnej spolupráci. V rámci tejto práce sa plánuje vykonávať spoločný vedecký výskum, publikovať v medzinárodných časopisoch, zúčastňovať sa na medzinárodných grantoch, konferenciách, kongresoch, sympóziách, seminároch a iných podujatiach; výmena obyvateľov, postgraduálnych študentov, profesorov, lektorov, vykonávanie medzinárodného klinického výskumu.

Dochádza k zvýšeniu počtu návštev zahraničnými pacientmi v roku 2019 v porovnaní s rokom 2017 a s čím, podľa vášho názoru to môže súvisieť?

– V porovnaní s rokom 2017 došlo k výraznému nárastu počtu pacientov vrátane zahraničných občanov v Stredisku vedecko-výskumného ústavu. Je to kvôli rozvoju samotného centra a rastúcej interakcii s novými poisťovacími organizáciami, keďže náklady na liečebnú rehabilitáciu v Ruskej federácii sú oveľa nižšie, ale zároveň nie sú horšie v kvalite poskytovaných zdravotníckych služieb a v rôznych rehabilitačných programoch. Doteraz bola v roku 2019 poskytovaná lekárska pomoc 20 zahraničným občanom.

Aké lekárske služby vo vašej organizácii požadujú zahraniční pacienti?

– Zahraniční pacienti sa obzvlášť zaujímajú o metódy fyzioterapie prístrojov prezentované v stredisku, ako je vákuová interferenčná terapia, elektrostatická pulzná terapia pomocou prístroja HIMAVAT a všeobecná kryoterapia (kryosauna). Tieto metódy sa v našej krajine úspešne používajú pri ochoreniach väzivového aparátu a pohybového ústrojenstva, porúch látkovej výmeny.

V zahraničí, najmä v krajinách EÚ, nie je fyzioterapeutická liečba medzi lekármi tak populárna ako v Rusku, nie je tak aktívne študovaná a menej bežne používaná. Zahraničných pacientov tak priťahujú nové neinvazívne techniky, ktoré naši špecialisti môžu ponúknuť.

Liečba v sanatóriách, ktorú ponúkame vo svojich pobočkách nachádzajúcich sa na územiach Stavropolu a Krasnodaru, je vždy vyhľadávaná v dôsledku podnebia, dobre rozvinutej infraštruktúry a dobre fungujúcich mechanizmov.

Aké perspektivy vidíte pre svoju lekársku organizáciu pri implementácii federálneho projektu „Rozvoj vývozu zdravotníckych služieb“ ruského ministerstva zdravotníctva?

– Potenciál Národného centra lekárskeho výskumu pre rehabilitáciu a balneológiu Ministerstva zdravotníctva Ruska vo vzťahu k lekárskej turistike a vývozu zdravotníckych služieb je pomerne veľký, najmä pre susedné krajiny. Dá sa to vysvetliť skutočnosťou, že v Rusku je úroveň lekárskej starostlivosti v priemere vyššia ako v krajinách postsovietskeho územia a naše centrum je poprednou inštitúciou v Ruskej federácii, pokiaľ ide o liečebnú rehabilitáciu a sanatórium.

Centrum má jedinečný arzenál moderného vybavenia pre mechanoterapiu, fyzioterapiu, balneoterapiu, inštitúcia zamestnáva kvalifikovaných odborníkov na vysokej úrovni a náklady na služby sú relatívne nižšie ako v Európe. To je atraktívne pre rozvoj exportu zdravotníckych služieb.

Aké rozdiely v práci so zahraničnými pacientmi si môžete všimnúť?

– Pri práci so zahraničnými pacientmi zostávajú vždy také problémy, ako je jazyková bariéra a kultúrne zvláštnosti – preto zdravotnícky personál potrebuje väčšiu pozornosť a zapojenie sa do dialógu, aby zostal istý pri porozumení pacientovi.
Mnoho zahraničných krajín a zahraničných kliník vydáva veľké rozpočty na reklamu svojej vlastnej značky. V roku 2019 sa prvýkrát v Ruskej federácii začala federálna komunikačná kampaň zameraná na popularizáciu zdravotníckych služieb Ruskej federácie.

Ako vás zahraniční pacienti poznajú a prečo si vyberú vás?

– Pacienti sa o nás dozvedia podľa odporúčaní pacientov liečených v centre, ako aj od lekárov, ktorí vykonali operáciu (neurológovia, traumatológovia, kardiológovia).

Aký je najvýraznejší prípad z praxe vašej lekárskej organizácie pri poskytovaní lekárskych služieb cudzincovi?

– Najvýraznejším prípadom je rehabilitácia pacienta z Kazachstanu, ktorý bol prijatý s poranením mozgu. Vďaka úsiliu a profesionalite lekárov centra pacient úspešne absolvoval kurz liečebnej rehabilitácie, bol schopný zlepšiť motorické a rečové funkcie.

 Aké konkurenčné výhody vidíte v oblasti lekárskej turistiky v Rusku v porovnaní s inými krajinami?

– Rusko je krajina bohatá na prírodné zdroje vrátane zdrojov používaných na liečenie. V prvom rade ide o naše ruské minerálne vody a liečivé bahna, ktoré nemajú nižšiu kvalitu ako zahraničné. Toto je jazero Sol-Iletsk v regióne Orenburg, je to veľké jazero Yashalt v Kalmykskej republike, ktorého soľné zloženie vody a liečivého bahna nie sú svojimi liečivými vlastnosťami horšie ako strediská Mŕtveho mora.

Ako už bolo spomenuté, lekárska starostlivosť všeobecne a najmä kúpeľná liečba sú v našej krajine pomerne dostupné, dobre vyvinuté a primerane fungujúce. Relatívne nízke náklady na zdravotnícke služby vytvárajú dobré predpoklady pre aktívnu príťažlivosť zahraničných pacientov na ošetrenie v ruských lekárskych organizáciách, vďaka ktorým je krajina atraktívna nielen pre susedné krajiny, ale aj pre občanov zo západnej Európy a Ázie.

Viac o centre…