Zúčastnite sa IV. medzinárodnej online olympiády Štátnej univerzity v Petrohrade v ruštine ako cudzom jazyku!

19.10.2023 / Aktuality » Olympiáda

Drahí priatelia!

Štátna univerzita v Petrohrade vás pozýva zúčastniť sa IV. medzinárodnej online olympiády Štátnej univerzity v Petrohrade v ruštine ako cudzom jazyku. Za posledných päť rokov sa v našich súťažiach napriek všetkým očakávaniam sa zúčastnilo 27 000 milovníkov ruského jazyka zo 151 krajín.

Všetky relevantné informácie sú zverejnené na oficiálnej webovej stránke podujatia: https://olympiada-rki.spbu.ru/. Stránka je dostupná v troch jazykoch – ruštine, angličtine a čínštine. Každá verzia obsahuje pokyny popisujúce proces registrácie.

Ak sa chcete stať účastníkom, nemusíte ísť do Ruska: olympiáda sa koná v on-line formáte. Existujú však aj ďalšie požiadavky: vek účastníkov je od 12 do 35 rokov a občianstvo by nemalo byť ruské.

V závislosti od veku ponúkame rôzne úlohy. Teda víťazi a ocenení budú určení osobitne pre prvú vekovú kategóriu (12-17 rokov) a druhú vekovú kategóriu (18-35 rokov).

Registrácia účastníkov bude pokračovať do 1. novembra 2023 vrátane.

Úlohy prvého kola olympiády môžete začať plniť od 16. októbra do 1. novembra 2023 vrátane. Táto fáza súťaže zahŕňa dva bloky úloh: otázky k textu, ako aj úlohy na slovnú zásobu a gramatiku.

Účastníci, ktorí získali dostatok bodov na základe výsledkov prvého kola olympiády, budú vyzvaní na splnenie úloh druhého kola.

Druhé kolo olympiády sa začne 6. novembra 2023 a potrvá do 19. novembra 2023. Pozostáva tiež z dvoch častí: účastníci budú musieť odpovedať na otázky, ktoré preveria ich pochopenie populárno-vedeckého článku a literárneho textu.

Na splnenie úloh olympiády potrebujete počítač alebo mobilné zariadenie, stabilné internetové pripojenie a zariadenie na prehrávanie zvuku.

Úlohy olympiády pozostávajú z testov na výber správnej odpovede, ako aj otázok, kde si musíte odpoveď sami pripraviť a napísať. Odporúčame, aby ste si klávesnicu na obrazovke nainštalovali vopred.

Čas na dokončenie každej skupiny úloh je obmedzený.

Ukážkové úlohy IV. medzinárodnej online olympiády v ruskom jazyku nájdete na odkaze:
https://olympiada-rki.spbu.ru/demo/.

Jednou z cien olympiády je možnosť bezplatne absolvovať štátne testovanie z ruštiny ako cudzieho jazyka (TRFL). Certifikát o absolvovaní TRFL vydaný univerzitou je jediným oficiálnym dokumentom potvrdzujúcim úroveň ovládania ruského jazyka, a preto je cenným doplnkom každého portfólia. Taktiež všetci medailisti a víťazi olympiády budú mať výhodu pri vstupe na Petrohradskú štátnu univerzitu.

Akékoľvek otázky organizátorom môžete zaslať na olimpiadarki@spbu.ru.
Pozývame cudzincov, aby plnili neštandardné úlohy, otestovali si svoje zručnosti a zasúťažili si o titul víťaza olympiády v ruštine ako cudzom jazyku z prvej univerzity v Rusku!